Wat kan er mislopen als je je niet aan de regels houdt?

Stel je voor, je kent niks van geld, contracten en het betalen van belastingen. Dan is het verleidelijk om de gemakkelijkste oplossing te kiezen. Je doet exact hetzelfde wat een vriend je eens verteld heeft,  je volgt je gevoel of je probeert te verbergen dat je geld aan het verdienen bent met je sociale media. Als ze je niet vinden, kunnen ze je tot niets verplichten. 

Toch?

(Nee, niet doen!)

Als jij je niet aan de regels houdt of niet onderzoekt welke regels jij moet volgen, kan er wel het een en ander verkeerd gaan. Hiervan moet je bewust zijn: jij bent de enige die hiervoor verantwoordelijk is. 

Jij moet weten wat je rechten en verplichtingen zijn bij jouw influenceractiviteiten. Op die manier vermijd je boetes en heb je meer kans op een eerlijke verloning.  Bovendien kan het je helpen om meer inkomsten uit die activiteiten te halen.

Dus, wat kan er bijvoorbeeld mislopen?

  • Je maakt een inbreuk op exclusiviteitsafspraken want je hebt je contract niet nagelezen en het bedrijf wilt de afgesproken vergoeding niet betalen en vraagt een schadevergoeding.
  • Je denkt dat je duidelijke afspraken hebt gemaakt, maar eigenlijk is er geen contract en nadien word je niet of nauwelijks betaald.
  • Je deed geen voorafbetalingen en je hebt nu opeens niet genoeg geld om je belastingen te betalen.
  • De Vlaamse Regulator voor de Media legt een boete op want je vergat je sponsored content aan te duiden als ‘advertentie’ of ‘publiciteit’ (lees daarover meer in Wat is branded content?)

Hoe voorkom je deze fouten? Dat kan alleen door een beetje van je tijd te investeren in research. Gelukkig zijn wij er om je op weg te helpen.

1 op de 10 influencers leeft van influenceractiviteiten
Uit een online bevraging van Vlaamse influencers door de UGent en de Arteveldehogeschool blijkt het volgende:  

1 op de 10 influencers leeft van influenceractiviteiten. Dat wil zeggen dat 10% van influencers hun werk op sociale media kan beschouwen als een hoofdinkomen. En dat zijn er een hele hoop! Wil je zelf tot die 10% behoren, zorg dat je professioneel te werk gaat, laat je bijstaan door mensen die er iets van kennen of doe zelf je research. 

Tegelijkertijd denkt 1 op de 3 influencers niet na over de regelgeving op sociale media. Dus als je zonder domme stoten geld wil verdienen op pakweg Instagram, lees je best na wat je allemaal moet én zeker niet moet doen als geldverdienende influencer. De onderstaande vragen (en antwoorden!) helpen je op weg.

Volg ons op instagram