Wat is de impact van alcohol tonen in jouw posts?

Het is simpel: de alcohol vloeit weelderig in online posts. Een studie van de School for Mass Communication Research KU Leuven toonde aan dat jongeren heel vaak influencers tegenkomen met pintjes in hun handen en dat deze posts vooral positief zijn. Alcohol lijkt gewoon te horen bij sociale gebeurtenissen (op exclusieve feestjes, met vriendschap en plezier). Over de negatieve aspecten van alcohol posten influencers amper of bijna nooit.

Je moet je er bewust van zijn dat die positieve voorstelling een impact kan hebben op de perceptie van jongeren van normaal drinkgedrag. Uit deze studie bleek ook dat ze denken dat anderen vaker drinken dan dat in het echt het geval is, of overschatten hoe aanvaard het drinken van alcohol is. En jongeren zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van alcoholgebruik: het kan schade toebrengen aan de verdere ontwikkeling van de hersenen.

Bovendien moet je jouw publiek in gedachten houden. Heb je het over alcohol terwijl je vooral jonge volgers hebt? Jouw volgers onder 16 jaar mogen eigenlijk niet drinken. Dit zijn nog eens de minimumleeftijden:

  • Onder 16 jaar: geen alcohol
  • Onder 18 jaar: geen sterke drank
Zien drinken, doet drinken

Net zoals je een verwachtingspatroon kan creëren bij je volgers door een gezonde levensstijl te promoten, kan je ook bepaalde gedragspatronen uitlokken door hoe je alcohol in beeld brengt.

Je levensstijl kan ongewild een voorbeeld worden voor je volgers. De kans bestaat bovendien dat ze dat gedrag gaan uitvergroten: een studie van de School for Mass Communication Research KULeuven toonde aan dat als jongeren veel positief alcoholgebruik zien op sociale media, zij later ook meer gaan drinken. Dus als jij elke vrijdag een pintje opentrekt en dat in je posts en stories toont, zijn er misschien volgers die hierdoor elke dag eentje opentrekken. Of vijf. Niet alleen zullen je volgers misschien meer drinken, maar de kans is ook groter dat ze vroeger zullen starten met drinken.

Net zoals er, hopelijk, balans is in je eigen leven, kan het geen kwaad om dat evenwicht ook eens te delen in je posts en stories. Toon ook eens de alternatieven: alcoholvrij bier is in opmars, mocktails smaken even lekker en er is natuurlijk nog altijd water. 

Laatste 20 jaar daalt alcoholgebruik

Hoe groot is de omvang van alcoholgebruik in Vlaanderen en België? De factsheet van VAD bundelt de cijfers over de alcoholconsumptie in ons land en werpt daarbij ook een blik op onder andere problematisch gebruik, ziekte- en sterftecijfers en aanvaringen met de politie.

Hoewel het alcoholgebruik de laatste 20 jaar daalde, namen riskante gebruikspatronen (bv. dagelijks drinken) en problemen met alcoholgebruik toe.

Het onderzoek leert ons wel dat tijdens de COVID-19-maatregelen 20% tot 30% van de Vlaamse bevolking meer alcohol is gaan drinken dan voor de pandemie. Er zijn leukere weetjes om mee uit te pakken op feestjes.

Volg ons op instagram