Wanneer is content gesponsord?
We moeten beginnen bij het begin: wat is brandend content nu juist? Wel, er is sprake van branded content als:
Ook een kledinglijn die je samen met een merk uitbrengt, is reclame die je moet duiden. Maar als je zelf producten gekocht hebt aan de gewone prijs (zonder een verkregen voordeel van dat merk) en die deelt, is dat geen branded content.
Deel je commerciële posts? Zorg dan dat het duidelijk is voor jouw volgers.
Als je content post die branded is, moet je dat duidelijk herkenbaar maken voor jouw volgers. Zo weten zij dat je reclame maakt en waarvoor. Volg daarvoor deze drie simpele stappen:
Je vermijdt boetes door gewoon de bovenstaande drie stappen te volgen.
En is dat met een hashtag?
Het is verplicht om je brandend content te voorzien van labels, maar niet per se van hashtags. Zorg gewoon dat je ‘advertentie’, ‘publiciteit’ of ‘reclame’ (‘advertising’ bij een anderstalig publiek) of in bepaalde gevallen (alleen bij foto's) ‘gesponsord’ in het begin van je copy en je komt niet in de problemen.
Afkortingen of gelijkaardige termen zoals ‘ad’, ‘collab’ en ‘gifted’ volstaan niet.
Jouw volgers willen dat je zegt wanneer je gesponsord bent
Mag je voor alles reclame maken op jouw profiel?
Voor sommige producten mag je helemaal geen reclame maken op jouw sociale media als influencer:
Bovendien is het verboden om kinderen onder de 12 jaar rechtstreeks aan te sporen producten te kopen (bijvoorbeeld: ‘koop nu’).
"En wat als ik reclame gewoon niet vermeld, krijg ik dan sowieso een boete?"
Rustig daar, cowboy. Als je niet duidelijk aangeeft dat jouw content reclame bevat volgens de drie stappen (hier gaan we weer: label - partner taggen - aangeven bij het uploaden), kunnen overheidsinstanties procedures opstarten en jou inderdaad een boete geven. Dat geldt voor alle media: misschien heb je wel eens gehoord van de monsterboetes voor tv-zenders omdat ze reclameregels hebben overtreden?
De FOD Economie en de Vlaamse Regulator voor de Media houden nauw toezicht op de opvolging van de drie stappen. De inspecteurs houden elke dag toezicht op sociale media en speuren naar branded content die niet zo bestempeld is, hashtag of niet.
Ook de Jury van Ethische Praktijken inzake Reclame, kortweg JEP, heeft aanbevelingen uitgewerkt met betrekking tot influencermarketing. Die aanbevelingen laten ook de vermelding van ‘productplaatsing’ toe, maar de Vlaamse Regulator voor de Media en de FOD Economie niet. Dus het is beter om ‘productplaatsing’ toch niet te gebruiken als je zeker geen boetes wil krijgen.