Wil je geld verdienen en het professioneel aanpakken?

Hoe moet ik mijn influenceractiviteiten professioneel aanpakken? Je bent zeker niet de eerste die zich dat afvraagt. Bijna iedereen die goed is in iets, moet al eens gedacht hebben: hier moet ik mijn beroep van maken.

Als het influencerleven professionele proporties begint aan te nemen, is het misschien tijd om te overwegen om zelfstandig worden. Dan kan je als freelancer werken - in jouw geval reclame maken op sociale media - voor merken, bedrijven en organisaties. Zij worden dan jouw klanten.

Wat wij je al kunnen zeggen: zelfstandige worden is niet binnen een paar seconden geregeld. Sorry! 

Je moet je informeren en enkele keuzes maken. Gelukkig zijn er veel organisaties die de belangrijkste info en regelgeving heel goed oplijsten of die zelfs enkele zaken van jou kunnen overnemen: 

Word je zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep?

Oké, dus jij ziet het groot? 

Als je van je influenceractiviteiten echt je job wil maken en op zelfstandige basis aan de slag wilt gaan, zal je eerst de keuze moeten maken tussen zelfstandige worden in hoofdberoep of in bijberoep.

Lees bij de Vlaamse overheid alles over deze keuze en de voor- en nadelen.

“Geef me rap eens de stappen om zelfstandige te worden!”

Kalm! Je kan het ook gewoon vragen. Als je de keuze gemaakt hebt tussen zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep kan je het zo aanpakken:

  1. Een ondernemingsplan maken.
  2. Een ondernemingsvorm kiezen: dit is vooral een keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap (als de zaken écht goed draaien).
  3. Een zichtrekening openen.
  4. Een ondernemingsnummer aanvragen en bij een ondernemingsloket inschrijven.
  5. Je registreren als btw-plichtige.
  6. Bij een sociaal verzekeringsfonds aansluiten.
  7. Bij een ziekenfonds aansluiten (of de wijziging in je statuut melden).

Flanders DC legt je alle stappen uitgebreid uit en ook de FOD Financiën geeft je informatie. Als je daarna nog altijd niet goed weet waar je moet beginnen, kan je je altijd laten begeleiden door bijvoorbeeld UNIZO

Je mag niet over het hoofd zien dat aan zelfstandige worden wel (opstart)kosten verbonden zijn.

Ben ik btw-plichtig?

Ja!

Een influencer die geregeld (en niet éénmalig) op zelfstandige basis promotionele influenceractiviteiten verricht, is een btw-plichtige. Als btw-plichtige moet je facturen opmaken, btw aanrekenen en doorstorten aan de FOD Financiën en een btw-aangifte indienen.

Als influencer kan je kiezen voor de vrijstellingsregeling als je jaarlijkse omzet niet meer bedraagt dan 25.000 euro. In dat geval:

  • moet je geen btw aanrekenen en storten,
  • moet je geen btw moet aanrekenen op uitgaande facturen,
  • maar heb je ook geen recht op btw-aftrek.

Op de website van de FOD Financiën vind je hierover alle informatie.

Volg ons op instagram