Moet je zelfstandige worden om geld te verdienen?

Als je geld wil verdienen met je posts op bijvoorbeeld Instagram of TikTok hoef je niet noodzakelijk zelfstandige te worden en een btw-nummer aan te vragen (hoe je dat wel doet lees je hier).

Hier alvast  samengevat wat je wel en niet kan doen.

De payrollservice rolt je op weg

Zo’n bureau is een tussenpersoon tussen jou en je opdrachtgever. Dit bureau zal jouw werkgever zijn en de juridische en contractuele kant regelen. Je geniet van de vrijheid van een zelfstandige omdat je zelf je opdrachtgever kiest, maar je moet je geen zorgen maken over de administratieve kant, omdat de payrollingservice dat op zich neemt.

Dit is hoe payrolling werkt:

  • Jij spreekt een bedrag af met een opdrachtgever;
  • Je sluit met de payrollservice een tijdelijk arbeidscontract af ter waarde van het bedrag dat jij hebt afgesproken met je opdrachtgever;
  • Die payrollservice sluit een contract af met je opdrachtgever;
  • Jij doet je werk (en je doet het goed, natuurlijk);
  • De payrollservice betaalt je loon uit, na aftrek van sociale bijdragen en belastingen.
Geef mij eens zo’n payrolling service

Je kan terecht bij diensten zoals AMPLO, Tentoo of Artists United die je ook graag bijstaan als je met vragen zit over bijvoorbeeld prijszetting of technische materie die je petje te boven gaat.

En de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars dan?

De activiteiten van YouTubers, vloggers, influencers en bloggers worden niet erkend als van artistieke aard. Dat betekent dat jij geen kunstenaarskaart kan aanvragen en dat jouw activiteit niet onder kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR) kan worden uitgevoerd. 

Of de onkostenvergoeding?

Het gebeurt soms dat de onkostenvergoeding wordt voorgesteld als gemakkelijke oplossing om betaald te worden. Dat is fout! Je kan alleen zo’n vergoeding ontvangen als je ook effectief een uitgave hebt gedaan. 

Voor een prestatie, in jouw geval het tonen of vermelden van een product in je stories, kan je niet betaald worden in de vorm van een onkostenvergoeding. Als je voor het maken van je post kosten hebt moeten maken, zoals met de trein naar Brussel reizen, kan je treinticketje wel vergoed worden. Als je een onkostenvergoeding ontvangt, moet je die ook inbrengen in je belastingaangifte.

Houd rekening met het Groeipakket

Voor elk kind dat in Vlaanderen woont, bestaat het Groeipakket. Het Groeipakket is een bedrag dat jouw ouder(s) elke maand ontvangen voor de opvoeding van hun kind(eren). Tot en met de maand van jouw 18de verjaardag heb je sowieso recht op een Groeipakket Ben je ouder dan 18 en je begint geld te verdienen, let dan op, want dit kan gevolgen hebben voor jou en/of je ouders. Of je ouders of jij dan nog recht hebben op het ontvangen van een Groeipakket vind je hier.

Wil je toch de grote stap wagen en zelfstandige worden? Lees daarvoor het artikel over het zelfstandige statuut.

Volg ons op instagram