Moet het online altijd goed gaan met jou?

Het is logisch dat je je niet altijd goed voelt. Je bent alleszins niet alleen of raar als je eens niet lekker in je vel zit. Dat is nu eenmaal voor iedereen zo. 

Of je met je volgers deelt hoe jij je voelt, is volledig jouw keuze. Het is jouw profiel en jij beslist zelf wat je erop deelt en wat niet. Je moet je er wel bewust van zijn dat als je niet deelt als het eens slecht gaat, je volgers kunnen geloven dat jouw wereld enkel rozengeur en maneschijn is. Daardoor kunnen ze zich ongelukkig, onzeker en jaloers voelen.

Uit een online bevraging van Vlaamse influencers door de UGent en de Arteveldehogeschool.

Dus als je je sterk genoeg voelt, mag je gerust met je volgers delen hoe het écht met je gaat. Het leven gaat soms eens minder goed en het is belangrijk dat je volgers dat zien. Op die manier weten volgers met vergelijkbare gevoelens dat ze er niet alleen voor staan.

Als je beslist om dingen met je volgers te delen, is het belangrijk dat je niet alles op één hoop gooit. Stel psychologische klachten of stoornissen (zoals een depressie, angst of burn-out) niet gelijk aan je tijdelijk niet goed voelen.

Deel de kennis over zelfzorg

Alvorens je (een beetje) voor anderen wil zorgen, moet je ook voor jezelf zorgen. En dat is niet altijd zo vanzelfsprekend. Het is geen vak op school, maar het gaat wel echt over jou en over hoe jij voor jezelf, je gezondheid en je hoofd zorgt. Zowel op fysiek, als mentaal en sociaal vlak.

Heel eenvoudig gezegd, gaat zelfzorg over alle dingen die je kunt doen om je fysiek, mentaal en emotioneel goed te (blijven) voelen. Het gaat over die dingen doen die je tot rust brengen of die je energie geven, in plaats van dat ze energie vreten. Zelfzorg is nodig om te kunnen functioneren, want dan lukt het gemakkelijker om de verplichtingen vol te houden (zoals op school en op het werk, maar ook thuis).

Zelfzorg is iets persoonlijk: er zijn veel verschillende manieren om voor jezelf te zorgen en iedereen doet het anders. Begin bij de volgende vragen:

  • Waar haal jij meestal energie uit?
  • Wanneer voel jij je helemaal ontspannen?
  • Als niets je zou tegenhouden, waar zou je dan meer van doen?

Het klinkt misschien als een zware onderneming, maar het toffe aan zelfzorg is dat je het niet alleen moet doen. Vraag eens aan anderen om even voor jou te zorgen: een familielid die een avond per week voor jou een gezonde maaltijd klaarmaakt of je bestie die altijd wel klaar staat om bij uit te huilen. 

En deel de tips en tricks om je goed in je vel te voelen zeker met jouw volgers als je voelt dat er daar een goed moment voor is. Ze zullen je dankbaar zijn.

Uit onze poll op Instagram bij influencers.
“Het gaat echt niet goed met mij”

Hoe goed je ook voor jezelf zorgt of voor je laat zorgen, het kan zijn dat je je slecht blijft voelen.  Als het écht niet goed met je gaat, weet dan dat je erover mag en kan praten. De mensen die je graag zien, zullen graag naar je luisteren.

Praat je liever met iemand anders, dan zijn er organisaties die naar jou zullen luisteren en die je gepaste hulp kunnen bieden. Jij kan, net zoals je volgers, terecht bij Awel, bij de Zelfmoordlijn en Tele-Onthaal.

Verstop je niet. Erover praten met mensen die je vertrouwt, professionals en zelfs je volgers kunnen je helpen. Veel van je volgers zullen de situatie herkennen en je een hart onder de riem steken. Je bent niet alleen! 

Mochten er toch negatieve reacties komen onder je posts, kan je deze stappen volgen:

  • Schakel de comment filters in die sociale media aanbieden: kijk hier voor een overzicht op Instagram.
  • Verwijder comments die jou tegen de borst stoten en enkel geschreven zijn om pijn te doen.
  • Verduidelijk je visie op de zaak in een post of in comment.

Meer informatie over zelfzorg vind je hier