Mag je zomaar een wedstrijd organiseren?

Op sociale media mag je zeker een wedstrijd organiseren, maar je mag niet vergeten dat er regels zijn die je moet respecteren (ja, ook als influencer). Zowel de sociale mediaplatformen  als de overheid leggen regels op.

Lees dus zeker goed de regels na van die sociale netwerken:

  • de regels van Instagram vind je hier;
  • UNIZO geeft hier een overzicht van de regels van Facebook.
Wedstrijdreglement en schiftingsvraag 

We raden je aan om een wedstrijdreglement op te maken. Een wedstrijdreglement bevat alle voorwaarden voor de wedstrijd, zoals de duurtijd en de deelnamevoorwaarden. Op die manier vermijd je nadien discussies met je volgers.

Je stelt best ook steeds een schiftingsvraag op wanneer er meer juiste antwoorden kunnen zijn dan het aantal prijzen dat je kan weggeven.

Welke soort wedstrijden mag je organiseren?

Een loterij organiseren is verboden, omdat de winnaar louter op basis van het lot wordt verkozen (zoals een sms ‘wedstrijd’ of willekeurig een naam trekken uit volgers die reageren onder een post). De Nationale Loterij is de enige instantie die wel loterijen mag organiseren in België.

Wat mag je dan wel doen? Je mag wel een wedstrijd organiseren waar de de winnaar wordt bepaald door een zekere kennis (zoals kennisvragen) of vaardigheid (zoals het posten van een originele foto of quote). Vraag zeker geen deelnamegeld, want ook dat is verboden.