Mag je zomaar alles zeggen op het internet?

Reality check: nee, absoluut niet. Het is niet omdat we in België vrijheid van meningsuiting hebben, dat je zomaar kan zeggen wat je wil. Berichten die aanzetten tot discriminatie, haat of geweld zijn strafbaar (zowel online als offline). Verkondig je toch zo’n boodschappen? Dan pleeg je een misdrijf en kan je ervoor worden veroordeeld. Hou er ook rekening mee dat je account kan worden verwijderd (zie hiervoor ook het artikel Kan jouw account verwijderd worden door het platform?).

Unia zet de grenzen van de vrije meningsuiting hier uiteen.

Wat is discriminatie?

Discriminatie is

  • iemand anders nadelig behandelen in vergelijking met andere mensen;
  • omwille van een specifiek kenmerk zoals geloof, handicap, afkomst, genderidentiteit en -expressie, en andere discriminatiegronden die in deze lijst zijn opgenomen); 
  • zonder dat dit verschil in onderscheid volgens de wet gerechtvaardigd is.

Discrimineren is dus iemand ongunstiger behandelen voor wie ze echt zijn.

Hier vind je toelichting over hoe discriminatie werkt.

“Zeg, het is maar om te lachen hoor.”

Het is een uitspraak die (te) vaak valt. Maar ook al was je opmerking maar ‘om te lachen’, uiteindelijk beslis jij niet wat iemand anders kwetsend vindt. Zonder dat je die bedoeling had, kan je met een lacherige uitspraak iemand of een hele groep mensen kwetsen. Wanneer dat gebeurt, kan je er enkel van leren. Je woorden terugnemen is nobel en je geeft er ook een goed voorbeeld mee.

Maak zelf het verschil

Als je veel volgers hebt, zijn er ook meer mensen die uit jouw fouten kunnen leren en je goede voorbeeld kunnen volgen.

Maar omgekeerd ook: als je ziet dat jouw volgers het slachtoffer worden van onaanvaardbare reacties, kan je zelf optreden. Op die manier kan je je volgers laten weten dat niet iedereen zo denkt en dat ze er niet alleen voor staan.

Deleten moet

Je bent de baas van je eigen profiel. Als influencer heb je controle over wat er op je kanaal gebeurt door bijvoorbeeld reacties te modereren. Creëer geen ruimte voor het verspreiden van haatdragende boodschappen. 

Indien strafbare uitspraken op jouw kanaal staan en jij verwijdert deze niet kan je ook aansprakelijk worden gesteld.

Zo doe je dat:

  • Bepaal een moderatiebeleid en post dat op je account: Unia geeft je een voorbeeld;
  • Verwijder of verberg haatdragende opmerkingen;
  • Like de positieve en constructieve berichten, die worden dan zichtbaarder;
  • Blokkeer wie herhaaldelijk de regels van jouw beleid overtreedt;
  • Op sommige platformen kan je het gebruik van bepaalde (scheld)woorden blokkeren;
  • Zet je account even privé als het te veel wordt.
Het is niet omdat het niet strafbaar is, dat het aanvaardbaar is

Dus: je mag een mening hebben en je mag die verkondigen. Gaat iedereen daarmee akkoord zijn? Natuurlijk niet. Maar dat betekent ook niet dat die nee-knikkers het recht hebben om over te gaan tot grof taalgebruik.

De gemakzuchtige tip die je hoort als je met grove taal wordt geconfronteerd: “Trek het je niet aan.” En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet omdat pijnlijke woorden niet strafbaar zijn dat je die zomaar moet aanvaarden. Jij mag steeds reageren tegen onaanvaardbare berichten. Je stelt er zelfs een voorbeeld mee, maar de manier waarop je dit doet en je woordkeuze zijn belangrijk.