Mag je giften vragen aan je volgers?

Om wat extra geld te verdienen op TikTok of op Twitch vraag je tijdens een livestream toch gewoon om gifts? Dat mag niet zomaar…..surprise! 

Jongeren kijken meestal wel op naar hun TikTokhelden en willen graag iets voor ze doen, al zeker als die TikTokker daar zelf om vraagt of prijzen uitdeelt (al is het maar een shout-out of een duet) aan wie de grootste gift geeft.

Maar: die gifts zijn eigenlijk pas toegelaten vanaf 18 jaar, ook al zijn er veel volgers onder 18 jaar die maar al te graag doneren aan hun favoriete influencers. Dan liegen ze over hun leeftijd of doen ze het met de account van papa of mama. Vraag dus nooit om gifts aan minderjarigen en let op wanneer zo’n minderjarige het toch probeert.

Kinderen gaan niet snel uit de biecht klappen, maar voor jeugdjournaal Karrewiet gaf de dappere Junior toch toe aan het giften op TikTok.

Wacht, spoel eens terug: wat is een gift?

Het is niet erg als je (nog) niet op TikTok zit. Daar zijn gifts virtuele voorwerpen die volgers geven aan hun favoriete TikTokkers, zoals een roosje of een verjaardagstaart. Om die gifts te kopen, moeten gebruikers coins kopen met hun account op TikTok (via een kredietkaart of het mobiele abonnement). Die virtuele voorwerpen zijn geregeld een paar eurocent waard, maar toch leggen gebruikers voor de duurste items al snel 500 euro neer.

Wanneer TikTokkers van hun volgers genoeg gifts krijgen, kunnen ze die omzetten in diamanten. En die diamanten worden op hun beurt uitbetaald door TikTok.