Nudes versturen of sexting: het delen van seksueel geladen berichtjes, foto’s en video’s kan leuk, spannend en sexy zijn, zolang iedereen ermee instemt. En dit natuurlijk zonder enige druk of dwang. Als de toestemming ontbreekt, of iemand wordt onder druk gezet, dan wordt sexting grensoverschrijdend, bijvoorbeeld:
Je hoeft zeker niet te sexten als je dat niet wil. Sexting moet steeds een persoonlijke keuze zijn. Zeker niet alle jongeren doen aan sexting. Zo leren we uit het Apestaartjaren onderzoek van 2022 dat minder dan 10% van de jongeren uit het secundair onderwijs aangaf de voorbije twee maanden een seksueel getinte foto van zichzelf te hebben gestuurd.
Wil je wel sexten, dan zijn er enkele tips om dit veiliger te doen. Hoewel de meeste jongeren foto’s niet doorsturen, wil je natuurlijk niet dat je nudes in de verkeerde handen terechtkomen.
Ben je de ontvanger van een sext? Fijn voor jou: iemand geeft je een intiem cadeau. Maar houd dit ook intiem en stuur het bericht nooit door naar anderen, deel het zeker niet als post. Dat is trouwens strafbaar.
Sexting als influencer
Dus jij bent een influencer, dan ben je een rolmodel voor je volgers. Wanneer je post over nudes of sexting, ook al is het op een humoristische manier, zijn er volgers die geïnspireerd zullen worden om zelf te sexten (ze denken dat jij het immers ook doet). Sexting moet steeds een persoonlijke keuze zijn, veel jongeren sturen geen of weinig seksueel getinte foto’s van zichzelf.
Geef concrete tips om veilig te sexten als je wijst op de risico’s van sexting, zo weten je volgers ook meteen wat ze kunnen doen.
Mensen ‘dom’ of ‘aandachtszoekers’ noemen omdat ze sexy foto’s van zichzelf naar anderen sturen, noem we ‘victim blaming’, het slachtoffer krijgt de schuld toegewezen. Het zorgt ervoor dat jongeren geen hulp durven zoeken als hun foto buiten hun wil verder verspreid wordt. Misschien zit één van je volgers wel met de handen in het haar omdat een naaktfoto werd doorgestuurd. Die persoon heeft net extra nood aan steun. Vermeld dus steeds waar ze terecht kunnen in zo’n situaties, bijvoorbeeld bij Child Focus. Maak je geen zorgen: de inhoud van deze foto hoef je uiteraard niet te delen/tonen aan de hulpverlener in kwestie.
Ontvang je in je DM’s ongevraagde dickpics en schunnige praat? Dat grensoverschrijdend gedrag is onaanvaardbaar en je kan ertegen steeds een klacht indienen bij de politie. Child Focus kan je hierbij helpen. Verspreid de beelden niet verder (ook niet geblurred), want dan zijn jouw daden zelf ook strafbaar.
Transactionele sexting
De jacht op likes kan eindigen in uitbuiting. Het Laatste Nieuws ging undercover en ontdekte hoe aan influencers meer volgers beloofd worden in ruil voor pikante foto’s. Later dreigen ze dan de foto’s publiek online te zetten, tenzij je hen meer foto’s stuurt of geld betaalt.
Hoe aanlokkelijk het ook klinkt om veel geld te verdienen of volgers te krijgen door naaktfoto’s te verkopen, de beelden kunnen je een leven lang achtervolgen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe job of een sponsordeal zoekt. Doe dit niet zolang je minderjarig bent en laat je ook nooit onder druk zetten om dat te doen. Voel je dat een gesprek de verkeerde richting opgaat? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt.
Grooming
Niet al jouw volgers hebben goede bedoelingen. Sommige ervan proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen door bijvoorbeeld te luisteren naar jouw problemen, om daarna het gesprek in een seksuele richting te duwen, je uit de kleren te praten of (seksueel) te misbruiken. De meeste oneerbare voorstellen zullen komen van oudere ‘verleiders’ of ‘groomers’ waar je al een lange tijd mee praat. Opnieuw: voelt het fout aan, praat erover met iemand dicht bij je.
Weet jij hoe je een groomer kan herkennen? Lees de tips!
"Help, er gaan intieme beelden van mij rond!"
Wanneer er persoonlijk beeldmateriaal van jou de buitenwereld heeft bereikt, lijkt het wel het einde van de wereld. Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft een handleiding opgesteld die je stap per stap uitlegt - voor alle platformen - hoe je de beelden kan rapporteren om ze te laten verwijderen.