Het is voor iedereen moeilijk om te praten over zelfmoord. Erover babbelen in je voorbeeldfunctie maakt het gemakkelijker voor je volgers om het onderwerp bespreekbaar(der) te maken.
We moeten het je waarschijnlijk niet meer zeggen, maar jouw posts en stories hebben een grote impact op wat anderen denken en voelen. Jij kan zelfs beïnvloeden hoe mensen zich gedragen. Wanneer media, instanties en ook jij met zorg berichten over zelfdoding kunnen er levens gered worden.
Hoe communiceer je met zorg over zelfmoord?
Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) heeft richtlijnen opgesteld om je te helpen om op een juiste manier posts te delen over zelfdoding. Zo kan je meehelpen zelfmoord te voorkomen.
De zelfmoordlijn verzamelde deze belangrijke tips om veilig te posten over zelfmoord op sociale media in een handig documentje. Of vraag om meer info via e-mail: info@vlesp.be.
Hoe pak je dat aan?
En wat is dat imitatie-effect precies?
Eén zelfmoord kan tot meerdere zelfmoorden leiden. Hoe meer media verslag brengen van een beroemdheid die uit het leven is gestapt, hoe meer mensen die het zelf moeilijk hebben dat zelfmoordgedrag kunnen overnemen. Dat noemen we het imitatie-effect.
Het risico op kopieergedrag is groot wanneer de zelfdoding geromantiseerd wordt of de methode en plaats ervan worden getoond. Daarom moeten ook fictiemakers bewust zijn van hun rol: ook fictieve personages kunnen aanzetten tot het imitatie-effect.
Welke impact kunnen media hebben op zelfmoord?