Hoe bescherm je jouw online privacy?

Elke keer je iets post op sociale media, geef je een deel van je privacy op. Dit hoeft allemaal niet zo erg te zijn, maar het is wel goed om je van de mogelijke risico’s of misbruiken bewust te zijn.

Onbetrouwbare mensen of ondernemingen

Jammer genoeg zijn er (zeker online) heel wat minder betrouwbare mensen of ondernemingen. Wees je daarom bewust van de informatie die je vrijgeeft en de mogelijke risico’s of misbruiken. Wil je wel dat de wereld weet dat je op vakantie bent en er dus niemand thuis is? 

Bovendien zeggen we soms eens: "The internet doesn’t forget”. Ook al moeten uitspraken, video’s en andere soorten informatie eigenlijk verwijderd kunnen worden, in de praktijk blijkt het vaak erg moeilijk om iets echt helemaal te laten verdwijnen van het internet (bijvoorbeeld omdat het intussen al elders gekopieerd werd). Hou er rekening mee dat geüploade foto’s misschien privé lijken, met de nadruk op lijken. Ook al mag dit eigenlijk meestal niet zomaar, toch kan het zijn dat jouw informatie (zoals een foto) door anderen wordt overgenomen en voor andere (soms minder eerlijke) doelstellingen wordt gebruikt.

Bekijk zeker de privacyinstellingen van je sociale mediakanalen en beslis zelf wat je wil delen en/of welke controle je bereid bent op te geven. 

Het bedrijfsmodel van sociale mediaplatformen

Zelfs al offer je een stukje van jouw privacy op, anderen mogen nog altijd niet zomaar met die gegevens (ook foto’s) aan de slag.

Het is wel zo dat veel socialemediaplatformen content van gebruikers inzetten voor allerlei doeleinden. Zo kan het zijn dat het bedrijf achter jouw favoriete app je data en gegevens verkoopt, verstuurt of gebruikt voor data-analyses. In vele gevallen steunt hun bedrijfsmodel daarop en betaal je dus eigenlijk met je gegevens. Kortom, eigenlijk zijn je privégegevens al snel niet zo privé meer.

Bekijk voor je gebruik maakt van een platform de voorwaarden. Check ook zeker waarvoor zij je gegevens gaan gebruiken, of met welke andere ondernemingen zij die zouden delen. Je geeft je identiteitskaart toch ook niet zomaar aan iedereen?

Welke app gebruik je het best om te chatten?

Er zijn alternatieven aan Facebook of WhatsApp die veel beter inzetten op je privacy. Je hebt wellicht al eens gehoord van Signal of Telegram? Wie een berichtenapp wil die zo goed als geen data verzamelt, behalve dan je telefoonnummer, kiest het best voor Signal. Signal deelt niks met andere bedrijven, zoals WhatsApp wel kan doen met Facebook, en is bovendien ook de meest beveiligde.