Mag je bij een wedstrijd de gegevens van jouw volgers bijhouden?


De afkorting AVG (of GDPR) doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Het is de “Algemene verordening gegevensbescherming” of nieuwe Europese privacywet met als doel de persoonsgegevens van burgers te beschermen. Persoonsgegevens zijn alle vormen van informatie die kunnen worden gebruikt om een persoon rechtstreeks te identificeren, zoals naam, adres en telefoonnummer. Maar ook voor gegevens die op een onrechtstreekse manier tot identificatie zouden kunnen leiden (vb. aankoopgedrag, verplaatsingsgedrag…) zijn de AVG-regels van toepassing.

En neen, de AVG is niet enkel iets waar grote multinationals zich aan moeten houden. Ook jij moet er rekening mee houden.

Het is eigenlijk simpel:

  • Het is belangrijk om vooraf en voldoende precies te zeggen waarom je die gegevens nodig hebt en wat je ermee gaat doen (vb. wedstrijd, nieuwsbrief, …). 
  • Vraag alleen gegevens die je nodig hebt voor de doelstelling die je hebt opgegeven.
  • De persoon heeft de mogelijkheid om hun gegevens die je bijhoudt op elk moment op te vragen en zelfs te laten verwijderen.
  • Je mag die gegevens maar een beperkte periode bijhouden.
  • Als je daarna toch iets anders wilt doen met die gegevens (bijvoorbeeld doorsturen aan een andere influencer of firma zodat zij reclame zouden kunnen toesturen), moet je hiervoor toestemming vragen.